Een longontsteking wordt elk jaar weer door veel mensen opgelopen. Vooral mensen met een slechte weerstand hebben een verhoogd risico op het oplopen van een longontsteking. In de meeste gevallen wordt zo’n ontsteking door een bacterie of virus veroorzaakt. Hoe herken je een longontsteking en wat kun je eraan doen?

Herkennen
Als je een longontsteking wilt herkennen dan moet je natuurlijk weten wat de symptomen zijn. Mensen met een longontsteking kunnen een breed scala aan symptomen hebben. Vermoeidheid, zwakheid, pijn in de spieren, klappertanden, verhoogde temperatuur, verlaagde temperatuur en pijn bij het hoesten zijn symptomen die vaak voorkomen. Ook pijn bij het ademhalen komt geregeld voor en daarnaast kan het ook zijn dat er bloed of slijm gespuugd wordt.
Als je zelf meerdere van deze symptomen hebt dan raden wij je aan om je huisarts te contacteren. De arts kan nagaan of er daadwerkelijk sprake is van een longontsteking.. In de meeste gevallen zal de arts door middel van een stethoscoop naar de longen luisteren en constateren of er een ontsteking zit of niet. Soms is aanvullend onderzoek nodig, dit kan door middel van een bloedonderzoek of een röntgenfoto.

Behandelen
Als de arts heeft geconstateerd dat er daadwerkelijk sprake is van een longontsteking dan zal deze behandeld moeten worden. In de meeste gevallen zal er een antibioticakuur voorgeschreven worden. Het is overigens erg belangrijk dat deze kuur volledig wordt afgemaakt, anders bestaat er een kans dat het virus niet volledig verdwijnt.

Voorkom contact met kwetsbare mensen
Als je een longontsteking hebt kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Wij raden je dan ook aan om contact met andere mensen zoveel mogelijk te vermijden. Sommige vormen van longontsteking zijn namelijk besmettelijk. Vooral mensen met een slechte weerstand kunnen de longontsteking van je oplopen. Denk aan ouderen of jonge kinderen bijvoorbeeld. Je kunt beter even uit hun buurt blijven totdat je weer helemaal de oude hebt.

Twijfel? Contacteer altijd de huisarts
Denk je dat je een longontsteking hebt, maar weet je het niet zeker? Kijk het dan niet een paar dagen aan, maar neem contact op met je huisarts. Een longontsteking kan namelijk verergeren als er niet wordt ingegrepen. Wij raden je daarom aan om de huisarts vandaag nog te contacteren en even een afspraak in te plannen. De huisarts kan binnen enkele minuten zien of je daadwerkelijk een longontsteking hebt of niet. Is dat het geval, dan kan er direct gestart worden met de behandeling. Mocht je daadwerkelijk een longontsteking hebben, dan wensen wij je veel beterschap toe!